La màgia de compartir el cinema

Céline Sciamma, Isona Admetlla o Carmen Pacheco, entre les professionals que s’han trobat amb els residents durant el mes de març.

Céline Sciamma amb les residents, la Carla Simón i la Judith Colell

El mes de març ha sigut intens pels residents, que a més de seguir avançant en l’escriptura dels seus projectes han participat activament en dos dels principals festivals de cinema de l’estat espanyol: Málaga i el D’A Barcelona Film Festival

A Málaga, els residents van formar part de la delegació catalana assistent, enguany reconeguda com a territori convidat al MAFIZ. A més de participar a diverses xerrades i presentacionsdel programa, les residents van poder gaudir d’una sessió sobre drets d’autor amb Carmen Pacheco, directora de socis de DAMA, la centrada en proporcionar als guionistes la informació necessària que han de tenir en compte a l’hora de protegir les seves obres i protegir-se ells/es com a autors/es.

Isona Admetlla, de World Cinema Fund de la Berlinale va poder explicar-los de què parlem quan parlem de disseny d’audiències. Va obrir les mires sobre com s’ha d’enfocar aquest disseny des del desenvolupament i la fase de guió. Els límits de la feina entre la creació i la producció i la importància del disseny conjunt de l’estratègia i de compartir molt honestament la informació. És clau saber quines son les preguntes que t’has de plantejar per poder dibuixar aquest disseny d’audiències i sobretot quins son els valors, les sensacions... que com a creadora vols transmetre.

Durant l’estada a Málaga, les nostres guionistes van poder reunir-se de manera individual  amb diferents professionals assistents acreditats, així com participar a xerrades organitzades en les activitats paral·leles.

A la tornada a Barcelona, ens vam endinsar de ple en un altre festival, el D’A Barcelona Film Festival. Gràcies a la col·laboració amb el D’A Film Lab, els 8 projectes residents van ser convidats a les diferents activitats programades en el marc del laboratori del festival. Han pogut així assistir a les diferents sessions i workshops tancats del D’A Film Lab per conèixer i aprendre més de prop qüestions relatives al màrketing i la comunicació, la importància i el paper dels labs en l’ecosistema audiovisual, el futur del sector del cinema a nivell global o la cadena de contractes que el vertebra, entre d’altres. Destaquem tancada el dinar de treball que van tenir amb els professionals internacionals convidats pel D’A Film Lab a Barcelona, entre els quals hi havia programadors de diferents festivals com Rotterdam, Locarno o Venècia, i distribuïdores i agents de vendes com Alpha Violet o Begin Again, entre altres. Amb molts d’ells van tenir també l’oportunitat de trobar-se en reunions individuals per parlar més a fons dels seus projectes.

Gràcies a la triangulació d’esforços entre el D’A, la Fundació Miró i la Residència de guions de l’Acadèmia, vam poder gaudir de la presència a Barcelona de l’aplaudida cineasta francesa Céline Sciamma. Les nostres residents van assistir a la xerrada que la cineasta va fer en obert, on va compartir la seva visió del procés creatiu, de la producció, del cinema. Després d’aquesta xerrada oberta, les nostres residents van poder conversar durant una sessió tancada de dues hores amb ella, tot aprofundint en  temes molt pràctics sobre metodologia de treball, les eines que faciliten per ella el procés creatiu, així com de la importància de la transformació dels personatges.  Sciamma va ser molt generosa compartint la seva visió i conversant amb les nostres autores, esdevenint una gran font d’inspiració i respecte per part de les residents.

Després d’aquest mes d’immersió en la indústria i de contacte directe amb la inspiració, tenim molt clar que els projectes d’aquesta primera edició de la Residència estan tocats per la màgia de la feina ben feta i per la màxima de compartir el cinema, tant i tant necessària perquè els seus projectes siguin rellevants i inspiradors pels que vindran després.

Previous
Previous

Desenvolupem talent

Next
Next

Humanitat, cor i tecnologia