Reflexions i canvis, reescrivim molt endins

Carlos Vermut, Valérie Delpierre, Tono Folguera, Àngels Masclans i Manuel Monzón, entre els professionals que han visitat la Residència aquest mes de desembre.

Trobada residents i Carlos Vermut

Trobada entre residents i Carlos Vermut

Desembre ha estat un mes de canvis i de concrecions en les històries dels i les residents. Després d’un novembre molt ple d’activitat,  era necessari dedicar unes setmanes a pair els imputs rebuts i sacseigs el mes anterior. Els tallers i la posada en comú de projectes entre companyes i companys, han provocat reflexions entorn a les històries, que els i les residents han necessitat  baixar al paper. Ha sigut un mes de repensar històries, trames i personatges, reescriure i aplicar les propostes dels tutors i tutores.

A principis de mes els i les residents es van trobar amb Carlos Vermut, guionista i director, per compartir amb ell una estona durant la qual el cineasta va poder explicar com era el seu procés creatiu en el moment de l’escriptura, però també en el rodatge i a la sala de muntatge. Va ser una trobada molt amable i profitosa, inspiradora i generosa. Vermut va endinsar-se en detalls dels processos creatius de cadascuna de les seves pel·lícules i va voler aportar també la seva visió de la producció de cadascuna d’elles, com va viure el procés des del punt de vista de la direcció i del guió.

En el marc dels “Esmorzem amb”, els i les residents van poder conversar amb un grup de productors i productores creatius/ves: Valérie Delpierre d’Inicia Films, productora de Las niñas i La Maternal (Pilar Palomero) o Estiu 1993 (Carla Simón); Tono Folguera de Lastor Media, productor d’obres com Alcarràs (Carla Simón), Suro (Mikel Gurrea), Libertad (Clara Roquet) o Mediterráneo (Marcel Barrena); Àngels Masclans, productora executiva freelance al darrere d’obres com La hija de un ladrón (Belén Funes) o Girasoles Silvestres i Petra (Jaime Rosales) i Manuel Monzón, d’A Contracorriente Films, productor de La Librería (Isabel Coixet), Girasoles Silvestres (Jaime Rosales) o Els encantats (Elena Trapé). Aquestes trobades persegueixen l’objectiu de posar en contacte els residents amb productores des de la fase inicial de l’escriptura del guió, per tal de donar-los la seva visió sobre com i què pot funcionar, de quina manera orientar el procés, com dirigir-se i què tenir en compte a  l’hora de cercar productora, etc. A partir d’aquesta trobada, s’han reencaminat algunes històries i s’han clarificat aspectes de l’escriptura pensant en la concreció de cada història, en on es vol anar, a qui es vol arribar, si l’estructura és la que més funciona...

I abans de les vacances nadalenques, dos dels residents, Mikel Gurrea i Arnau Vilaró, van formar part del panel de guionistes de les Converses amb les/els nominats/des a millor guió original i adaptat, com a nominats als Premis Gaudí per Suro i Alcarràs respectivament. La resta de companyes i companys, van assistir de públic a la xerrada, que va ser també enregistrada per esdevenir podcast de La Trama (dirigit i presentat per Pau Subirós i Víctor Sala) gràcies a la col·laboració de l’Acadèmia amb GAC i Serielizados. També en el marc de la col·laboració amb Serielizados, els i les residents van assistir al pitch final del Serielizados Kick, el laboratori de creació de sèries engegat pel festival aquest 2022. Una oportunitat única per evidenciar punts d’encontre entre les històries en format llarg de cinema de la Residència de l’Acadèmia i les de format seriat dels/les residents de Serielizados Kick, així com per crear ponts de diàleg i de retorn entre els guionistes catalans.

Finalment la xerrada d’Inside Cinema, preciosa i inspiradora: Carla Simón, directora de la Residència, Mikel Gurrea, guionista resident, Celia Rico membre del comitè de selecció i tallerista de la Residència, i Jonás Trueba, tutor d'un projecte resident, van compartir molt generosament els materials emprats en el procés creatiu de les seves pel·lícules en una xerrada organitzada per A Bao A Qu al CCCB. Els i les residents van poder assistir-hi com a públic i conèixer les fonts d'inspiració i els mètodes de treball d'aquests quatre creadors/es.

Previous
Previous

Cerquem la tensió de les històries. “Qualsevol forma d’art és infinita”

Next
Next

Emoció i compartir, el primer mes de Residència